2018. február 19., hétfő

Veterán bloggerek kérdőíve

Sziasztok!

Nem is tudom, mikor töltöttem ki egy kérdőívet utoljára, és ha jobban belegondolok, valahogy hiányzott is. Mindig is szerettem megosztani magamról apróbb információkat az olvasóimmal, mert ezáltal valahogy közelebb éreztem magam hozzájuk. Az elmúlt egy évben ezek elmaradoztak, de most igyekszem mindent pótolni. 

Daremo oldalán találtam egy érdekes kérdőívet, amire azonnal lecsaptam. Lássuk is!

1. Hány éve blogolsz?
Hűha! Igazából jó sok. Na most már, ebbe a jó sokba valami hat év tartozik. Hosszú idő, de sajnos a kezdetek nehezek voltak, mert nehezen rázódtam bele, és vettem fel a ritmust.

2. Tartottál valaha hosszabb szünetet a blogolásban?
Igen. Mindig voltak szünetek tartva. A leghosszabb azt hiszem fél év. Amikor nekifogtam, természetesen nem így terveztem. De rengeteg dolog közbevágott. Ezen dolgok között megemlíteném azt, hogy nem találtam a helyem. Furcsa, de igaz. Bármibe belekezdtem, semmit se éreztem igazán a magaménak, meg aztán az elején nem is olvastak valami sokan, sőt, senki, ha őszinte akarok lenni. Utolsó szünetem azért történt, mert a nyakamon volt az érettségi és felvételi, én pedig akkortájt még mindig nem tudtam, mit akarok kezdeni az életemmel.

3. Mindig ugyanezt a nevet használtad?
Talán némiképp bizarr lesz, de igen. Akkor fogtam neki blogolni, amikor úgy igazán megszerettem a keresztnevem. Rájöttem arra, hogy ez a név talál engem, és emiatt mindenhol azt használtam: blog, weheartit, később egy rövid periódusig ask.fm. Büszke voltam és vagyok rá, hogy felvállaltam. Próbálkoztam egyéb nevekkel, de egyiket sem szerettem, ezért a végén mindig ugyanennél kötöttem ki.

4. Mindig ugyanezen a címen blogoltál?
Nem. Sajnos már nem emlékszem, milyen címeken blogoltam, de biztosan volt legalább tíz. Amelyikre legjobban emlékszem, és amelyik a szívem csücske volt, hisz az első személyes blogomként élte fénykorát, az a My things and other stuffs. Ez a blog még neon.hu-n jött létre, és rengeteget posztoltam oda. Szomorkodtam is, amikor a neon először tönkrement, aztán végleg be is zárt. Onnan tértem át aztán blogspotra.

5. Változott az évek során a blogod témája?
Mindig két témában blogoltam. Személyes és történetes. A személyesbe rendszerint beletartoztak különböző film-, illetve könyvkritikák, személyes vélemények erről-arról, míg a történetes az mindig mást és mást foglalt magába. Hat év alatt egyetlenegy történetes blogot fejeztem be, ami úgy igazán sikeres volt.

6. Milyen eszközöket használtál régen és milyeneket most a blogoláshoz?
Régen a régi számítógépemet használtam, amely sokszor el is romlott. Idős már szegény, s bár még mindig megvan, és még mindig meneget nagy nehezen, pár éve leváltottam a szüleimtől születésnapomra kapott laptopra. Egyébként a számítógépemen mai napig vannak írásaim, amelyek sosem láttak napvilágot, és amelyek sosem kaptak befejezést. A számítógép és laptop mellé használok még üres lapot vagy telefont. A jegyzeteket oda pötyögöm be.

7. Vannak olyan olvasóid, akik a kezdetektől követik a munkásságodat?
Nincsenek, szerintem. Bár lehet, hogy páran megmaradtak neonról, csak nem ismerjük egymást a névváltoztatás következtében.

8. Vannak bloggerek, akikkel már személyesebb kapcsolatot is kialakítottál?
Vannak, vagyis inkább voltak. Régebb sokkal aktívabb tagja voltam a blogger-közösségnek, ezért szereztem onnan barátokat, akikkel majdnem napi szinten tartottuk a kapcsolatot. Az évek elteltével a legtöbben kiléptek, és ezzel egyidőben megszakadt a kapcsolat is.

9. Megváltozott a környezeted hozzáállása a blogoláshoz, a te blogodhoz?
Nem. A családomból senki nem olvassa, mert nem mondtam el nekik. Vagyis említettem, hogy blogolok, de nem foglalkoznak vele. Mondjuk, ha egy érdekesebb cikket írok, azt megmutatom, elolvassák, véleményezik, de ezt leszámítva nem követnek napi szinten. A barátaim körében sincs semmi változás ilyen téren. Néha megkérdik, hogy haladok, mi a helyzet, de ennyi. Nem verik nagydobra, aminek kivételesen is örülök.

10. Szerinted miben fejlődtél leginkább a blogolás tekintetében?
Magabiztosabb lettem, nőtt az önbizalmam. Jobban kifejtem és elmondom a véleményem. Nem vagyok már olyan nyuszi. Sajnos, vagy nem sajnos, az évek során rengeteg vitába keveredtem különböző blogos témákat illetően, amelyeknek köszönhetően bővült a látóköröm, és megtanultam más szemszögből is megfigyelni a dolgokat.

11. Akadt-e az életedben olyan lehetőség, amihez azért jutottál hozzá, mert blogolsz?
Nem, bár ki tudja, mit tartogat a jövő.

12. Van olyan téma, amiről megbántad, hogy írtál?
Egy konkrét téma nincs, de emlékszem, hogy régebb rendszeresen kiakadtam a különböző pornós-, paródia- meg egyéb blogokon, amiket egyesek meleg szívvel reklámoztak. Aztán egy időben az elcseszett generációról is írtam, amit szintén megbántam. Rájöttem, hogy értelmetlen ilyesmire pazarolni az energiám.

13. Mi az, amit ma már másképp csinálnál a blogodon/blogoddal, mint régen?
Nem rinyálnék fölöslegesen fölösleges dolgokról. De komolyan!

14. Melyik a valaha megírt kedvenc blogbejegyzésed?
Ilyen egyelőre nincs. Mindegyik bejegyzést szeretem valamiért, mert egyébként nem írnám meg őket.

15. Kaptál valaha olyan kritikát, ami miatt lényegesen megváltoztattál valamit a blogoddal kapcsolatban?
Rendszeresen kapok/kaptam kritikákat, amelyek rengeteget segítettek. Amúgy drasztikusan semmi sem változott, mert a kritikák általában a történetes blogjaimra érkeztek, ott pedig csakis fokozatosan tudtam javítani a rossznak vélt részeken.

16. Szerinted mennyi ideig fogsz még blogolni?
Remélhetőleg jó sokáig. Nagyon szeretek blogolni, ezért remélem, hogy ez a tevékenység az egyetemre való bekerülésem után sem fog változni, max csökken az erre fordított idő.

17. Mit gondolsz, mennyire sikerült az évek alatt a blogodon közvetíteni önmagadat, a személyiségedet?
Mikor hogy, azt kell mondanom. Néha sikerült, és teljesen önmagamat adtam, néha kudarcba fulladtak a kísérleteim, mert, mint előbb is említettem, sokáig nem találtam meg önmagamat, így összevissza írtam mindenről, ami épp eszembe jutott.

18. Fogalmazd meg, mit jelent számodra a blogolás és a saját blogod!
A blogolás számomra egy olyan a tevékenység, amely elszakít a hétköznapoktól, és amelyben kiélhetem magam. Írok, alkotok, tanácsokat adok, miközben jómagam is folyamatosan fejlődök. Mindig sikerül tanulnom valami újat, amely akár a saját életemben is változásokat okozhat. A blogom pedig egy kisebb mentsvár, egy legjobb barát, aki meghallgat, és akin keresztül közvetíthetek a külvilág felé.

19. Írj egy dolgot, ami szerinted igazán egyedi a blogodban, és kiemeli azt a tömegből!
Ez Szivárványföld, gyerekek! Ez már magában egyedi! Na jó, viccet félretéve, nem tudom, őszintén. Igazából erre a kérdésre konkrétan nem tudnék még válaszolni, mert most nyitottam meg újra a blogot, és egyelőre nem tudom, milyen irányba fog haladni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése